Onze champagne

Alle nagenoeg biologische champagnes van de familie Tournant-Lemaire kenmerken zich door hun frisse en fruitige karakter, een ragfijne bubbel en de kenmerkende geur van verse toast en boter. De familie Lemaire behoort tot het gezelschap van onafhankelijke wijnboeren. Ze bezitten zelf 13 ha wijngaarden in het hart van de Champagne waarvan ze de oogst gebruiken om in hun eigen bedriif champagnes te maken.

De eigenwijze Gilles Tournant (de huidige wiinmaker) kiest er tijdens het productieproces voor om de 2e gisting, waarbij de van nature in de druif aanwezige appelzuren zich omzetten in melkzuren (malo-lactische gisting), achterwege te laten. Het resultaat is een veel frissere win die niet uitvlakt of verveelt. Deze methode is bewerkelijker, kostbaarder en vergt bovenal meer lef. Alle champagnes van Lemaire hebben tenminste 15 maanden in de kelders rondom het familiedomein mogen rijpen en tijdens het dégorgement wordt weinig suiker toegevoegd (een laag dosage). Al die toewijding zorgt ervoor dat de champagnes van Lemaire uniek, uitgebalanceerd en verfijnd zin. Het motto van Lemaire: "kleine veranderingen kunnen grote gevolgen bewerkstelligen."

Uiteraard is er verschil in de assemblage van de verschillende wijnen waardoor ieder win een eigen smaak en karakter kent.

Bij Lemaire maken ze champagne zoals het bedoeld is!